Despre organizarea de concursuri sportive, cu Cosmin Rogoveanu

Despre organizarea de concursuri sportive, cu Cosmin Rogoveanu

De fiecare data, in calitate de participanti la diverse competitii sportive, vedem doar o parte din ceea ce presupune organizarea unui astfel de eveniment.

Cateodata ni se pare simplu. O poarta de start, niste pungute in care se pun cateva produse de la sponsori, un numar printat si, bineinteles, o taxa de inscriere. Care, cateodata ni se pare prea mare. Sau nejustificata tinand cont de cele de mai sus.

Am incercat sa aflam si ce se afla in spatele organizarii unui astfel de concurs. Am discutat cu unul dintre organizatorii unor competitii consacrate care a avut disponibilitatea de a raspunde pe scurt la cateva intrebari.

Cosmin Rogoveanu este vicepresedintele Pegas Triatlon Club si organizeaza, cu succes, Pegas Duatlon, Pegas Triatlon si Semimaraton Buftea.

Chiar daca profesia de avocat nu are nici o legatura cu sportul, pasiunea pentru miscare l-a adus in postura de organizator de astfel de evenimente.

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a organiza un astfel de concurs? 

Trebuie sa iti definesti obiectivele, sa faci un buget, sa scrii un proiect de obicei, pentru ca majoritatea concursurilor au nevoie de o autorizare din partea unei autoritati locale, sa obtii autorizatii daca este cazul si sa te asiguri ca ai numarul de concurenti propusi la start pentru ca acesta este un element important de evaluare pentru organizator si nu in ultimul rand, sa faci tot posibilul ca la final sa ai concurenti satisfacuti.

Cum gasesti voluntarii care sa te sprijine in buna desfasurare a evenimentului?

Voluntarii sunt de cele mai multe ori membrii familiei, prieteni sau apropiati, dar noi ne-am bucurat intotdeauna sa atragem de fiecare data si oameni noi ca voluntari si de care ne-am apropiat ulterior, iar unii ne-au devenit chiar prieteni.

Cum convingi sponsorii/autoritatile locale sa sprijine financiar/logistic evenimentul?

Un concurs sportiv poate insemna foarte mult pentru comunitate, este un mijloc de promovare a unui stil de viata care sa implice si activitatea fizica, iar autoritatile locale, ca si sponsorii vad aceasta oportunitate si aleg sa sprijine evenimentul.

Care sunt principalele provocari pe care trebuie sa le depasesti in organizarea unui concurs?

In primul rand trebuie sa te asiguri ca nu se vor produce accidentari sau daca se intampla, sa se poata interveni repede. Apoi, foarte important este sa te adaptezi rapid oricaror elemente neprevazute si sa iei decizii in timp record. Sa comunici cu toata lumea, fie ca sunt oameni din organizare, fie autoritati, chiar si concurenti.

Cum colectezi feed-back-ul participantilor?

Toate concursurile noastre au deschisa optiunea review-urilor pe paginile de facebook, dar primim si mesaje si incercam sa tinem cont de ce isi doresc concurentii.

Care sunt cele mai frecvente nemultumiri ale participantilor?

Participantii pot fi nemultumiti din foarte multe motive, dar de cele mai multe ori cred ca o comunicare corecta poate evita multe din nemultumiri.

Organizarea de concursuri sportive poate deveni un « full time job »?

Cred ca da, dar personal nu-mi doresc sa se intample. Eu sunt avocat de profesie, am incredere in abilitatile mele si nu ma vad renuntand la avocatura niciodata.

Ce mesaj ai pentru cei care doresc sa organizeze pentru prima data un concurs sportiv?

Sa se intrebe de doua ori daca asta isi doresc si daca se vad organizand concursuri si anul urmator si an de an, iar daca da, atunci sa o faca.

Chiar daca nu am aflat reteta de success in ceea ce priveste organizarea unui concurs, ne-am putut face o idee despre “logistica” din spatele unui astfel de eveniment.

Autoritati locale, voluntari, sponsori, concurenti, parteneri…o multime de provocari.

In acelasi timp, in centrul acestora trebuie sa se afle participantul. Atmosfera frumoasa a unui concurs este, in mare parte, meritul participantilor, sponsorii devin interesati doar daca exista o participare masiva iar succesul unei editii ulterioare este dat de feedback-ul acelorlasi participanti.

Nu uitati sa postati, pe www.zoomra.ro, un review dupa fiecare cursa la care participati. O comunitate informata este reteta de succes pentru evenimente de calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *