Despre cum ne alegem un antrenor, cu Marius Ionescu

Despre cum ne alegem un antrenor, cu Marius Ionescu

Astazi avem cateva sute de concursuri de alergare in Romania. Distante scurte sau ultramaratoane, pe asfalt, in padure, pe munte sau chiar pe nisip.

Sportivi profesionisti, amatori sau mai putin pregatiti isi fac planuri pentru a ”ataca” aceste competitii.

In acest context apar tot mai des intrebari referitoare la pregatirea cu un un antrenor. Antrenamentele specifice sunt cheia succesului. Insa, in acelasi timp, un plan gresit de antrenament poate fi calea catre un esec rasunator sau, mai grav, catre probleme de sanatate.

Pentru a afla cum si cand ne alegem un antrenor, l-am rugat pe Marius Ionescu sa ne raspunda la cateva intrebari scurte pe marginea acestui subiect.

Chiar daca nu mai are nevoie de nicio prezentare, voi aminti cateva cifre, care il plaseaza pe Marius in randul celor mai titrati sportivi romani.

  • 2003, Campionatul European de Juniori, 2 medalii, aur la 10.000 de metri si argint la 5.000 de metri.
  • 2005, Campionatul European de Tineret (Under23) medalia de bronz la 10.000 de metri
  • 2015, Castigarea Maratonului de la Dusseldorf, timp 2h13:19
  • 2016, Maratonul de la Dusseldorf, locul doi si un nou PB, 2.13.00, devenind al doilea cel mai rapid maratonist roman din toate timpurile si singurul care are in palmares trei curse alergate sub timpul de 2 ore si 14 minute.

Cand avem nevoie de un antrenor?

Este foarte important sa avem un antrenor sau pe cineva cu cunoștințe și experientă în domeniu, care să ne sfătuiască de la început cât și pe parcursul pregătirii. Dacă am luat-o pe un drum greșit, sunt șanse mari ca acesta să ducă la o accidentare și de aici putem spune/crede că alergarea nu face bine, etc.

Cum ne alegem un antrenor potrivit?

Iti alegi antrenorul in functie de cunoștințele, experiența, rezultatele lui, dar și obiectivele tale.

De exemplu: nu te poti duce la un antrenor de sprint, chiar dacă are campioni naționali,etc , să te antreneze pentru maraton sau invers.

Ce riscam dacă ne pregatim cu sfaturi de pe internet?

La ora actuală internetul este la indemana oricui, dar foarte puțini știu sa filtreze informația, în special începătorii. Trebuie să înțelegem că suntem indivizi unici iar organismul, de la persoana la persoana, reacționează diferit la efort. De aici totul duce la o accidentare sau un lanț de accidentari. Ca tot vorbim despre sfaturi de pe internet, tot aici găsim si o mulțime de așa ziși antrenori. Spre exemplu, multi încep sa antreneze la rândul lor după ce au alergat o cursa de maraton. Ca o paranteză, daca am schimbat un bec, asta nu mă face electrician sau dacă am instalat un program pe laptop/computer, asta nu mă face IT-ist sau programator.

Am sa ating o “coardă sensibilă” prin ce am sa spun in continuare.

NU poti sa vezi pe cineva doar o dată la un seminar/webinar/curs sau cum s-o mai numi și să îi dai program de pregătire pentru o perioadă de x luni, la fel este si cu acele programe de antrenament pe care le găsim pe internet. Si eu am dat si dau program de antrenament pentru o săptamana sau o lună, dar după fiecare antrenament astept un feedback de la alergător, așa stiu dacă programul stabilit poate continua sau va fi modificat.

Ce asteptari trebuie sa avem de la un antrenor?

Vorbind mai mult despre amatori, un antrenor trebuie să aiba in vedere programul fiecărui alergător. Majoritatea au familie, job si alte activitati zilnice, prin urmare nu poate cere sa dea 100% la fiecare antrenament. Dar si alergatorul, la rândul lui, sa nu încerce acest lucru. Antrenorul trebuie să adapteze permanent antrenamentul la programul alergatorului, automat sa fie în contact zilnic sau cât mai mult posibil.

In cat timp trebuie sa ne asteptam la rezultate?

Mulți își doresc un rezultat rapid, dar în alergare și in special în probele de anduranță totul trebuie făcut cu grijă și răbdare. Dacă nu ai fost o persoană activă pana la 30-40 de ani, nu te grăbi să alergi un maraton la doar 3/5/7 luni de la începerea pregătirilor. Trebuie să dăm timp organismului pentru o adaptare cât mai bună la efort. Obiectivul principal este să avem o viață cât mai lungă în acest sport și cu cât mai puține accidentari.

În concluzie , recomand alergarea unui maraton doar după 12-18 luni de pregătire constantă.

Pentru mai multe întrebări și răspunsuri, mă găsiți pe grupul de facebook Hervis Runners Club unde găsiți informații despre alergare, dar și despre întâlnirile grupului.

Ceea ce retinem, din acest scurt interviu, este ca trebuie sa tratam cu maxima atentie alegerea unui program de pregatire. Astazi internetul este plin de sfaturi mai mult sau mai putin avizate de la antrenori sau pseudo antrenori mai bine sau mai slab pregatiti. Cand vorbim de sanatatea noastra nu ne permitem luxul sa luam decizii pripite si este bine sa nu riscam si sa analizam foarte bine, in primul rand, certificarile si rezultatele antrenorului, precum si feedback-ul celor pe care i-a pregatit.

De asemenea dincolo de munca unui antrenor sta motivatia personala si dorinta de a obtine rezultatele dorite. Fie ca iti doresti sa urci pe un podium sau doar sa termini un maraton, nu este suficient un antrenor.

Munca trebuie sa fie in echipa. Cum nici o sfoara nu ramane intinsa daca nu este tinuta la ambele capete, asa un program de pregatire nu ”sta in picioare” daca nu exista efort comun, atat din partea antrenorului cat si din partea sportivului.

sursa foto: Marius Ionescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *